Formuła ARW- czyli 3 kroki do dobrego lidera

Wolontariuszka Julia Glinka

Lider to człowiek, który przyciąga do siebie ludzi. Inspiruje, jest autorytetem, skupia się nietylko na sobie, lecz na innych. To przyjaciel i pomocnik w każdej chwili. Podczas szkoleniawolontariatu studenckiego „PROJEKTOR”, poznaliśmy studentkę SGH w Warszawie - JulięGlinkę. Julia studiuje zarządzanie w języku angielskim i chętnie się podzieliła z nami jak byćdobrym liderem.

Początek i wyzwania

Swoją przygodę z marketingiem Julia zaczęła jeszcze podczas nauki w liceum, jednak dopiero na studiach zaczęła bardziej rozwijać swoje zainteresowania i zdolności w tej dziedzinie. Na swoim koncie ma kilka zrealizowanych projektów. „Wampiriada NZS SGH”- to akcja studenckiego honorowego krwiodawstwa. W roku akademickim 2017/2018 Julia działała tam jako Koordynator ds. Promocji. W jej obowiązki wchodziło: tworzenia grafik, nakręcenie i zmontowanie spotu promocyjnego oraz kontakt z partnerami medialnymi. Dzięki zaangażowaniu Julii i całego zespołu promocji o Wampiriadzie można było m.in. usłyszeć w Radiu Eska czy zobaczyć materiał promocyjny na ekranach w metrze. Do idei wolontariatu Julia przekonała się biorąc udział w Wachau Volunteer, inicjatywie organizowanej przez Alpenverein w miejscowości Spitz pod Wiedniem. Razem z innymi uczestnikami ożywiała ważne obszary ekologiczne na terenie parku narodowego leżącego nad pięknym Dunajem. Przez dwa tygodnie oprócz pracy, wolontariusze mieli okazję zwiedzić pobliskie zabytki, poznać lepiej różne kultury (każdego dnia kolację przygotowywała osoba z innego państwa) oraz nawiązać międzynarodowe przyjaźnie. Było to niezwykłe doświadczenie, które uświadomiło jej jak wiele można zyskać działając charytatywnie.

Największy sukces i zainteresowania

Kilka lat temu, jak pewnie większość z nas, Julia miała problem z zarządzaniem swoim czasem. Jak pomieścić studia, wolontariat, działalność w projektach i organizacjach w 24 godziny? Było to nie lada wyzwaniem, jednak dzięki odbyciu kilku kursów i ćwiczeniom praktycznym, Julii udało się podołać zadaniu. Dzisiaj chętnie dzieli się z innymi swoją wiedzą i doświadczeniem w tym temacie.Chile, Francja, Litwa, Polska – co łączy te kraje? Odpowiedź to „Skarb Domeyki” – czyli pełnometrażowy film fabularny, który właśnie na tych terenach kręcili warszawscy licealiści z Telewizji Szkolnej Ignaś TV. Wśród nich była też Julia, która uważa ten projekt za swój dotychczas największy sukces. Film przedstawia historię dwójki studentów, podróżujących śladami wybitnego polskiego geologa Ignacego Domeyki. Aby jak najlepiej oddać charakter postaci i realia życia w scenach historycznych, bardzo istotną kwestią było stworzenie autentycznie wyglądającej scenografii, dobranie kostiumów, czy wykonanie odpowiedniej charakteryzacji, za co odpowiadała Julia. Wymagało to od niej dużej wiedzy z zakresu historii sztuki, sumienności i kreatywności. Już wkrótce będzie można zobaczyć efekty pracy zespołu na pokazach filmu w wybranych kinach w Warszawie.Julia uwielbia podróżować. Jej ulubione miejsca to Chile i Włochy. Trudno się dziwić. Ciekawa kultura, kuchnia, historia. Te czynniki przekonały ją także do wzięcia udziału w programie Erasmus +, który w przyszłym roku spędzi w wiecznym mieście – czyli Rzymie. Inne pasje wolontariuszki to taniec, gra na pianinie i rysunek żurnalowy.

Cele w życiu

Jako osoba ambitna, Julia chciałaby powiązać swoją ścieżkę zawodową z nowymi technologiami. Najbardziej interesuje ją tematyka wykorzystania mediów cyfrowych i big data w marketingu. Jej głównym celem w życiu jest bycie szczęśliwym i spełnianie się zarówno na polu zawodowym, jak i prywatnym. Według niej praca powinna przynosić nie tylko korzyści finansowe, ale również poczucie, że ma się pozytywny wpływ na otaczający nas świat.

Rada dla kolegów

Nie bój się próbować! Podejmując ryzyko możesz dużo zyskać, a przy porażce sporo się nauczyć i zdobyć bezcenne doświadczenie. Pamiętaj, że dobry lider Analizuje, Ryzykuje i Wygrywa.