Wolontariuszka Anastazja Kasian
Wolontariuszka Anastazja Kasian

W dzisiejszych czasach dobry lider powinien łączyć w sobie szeroką gamę cech i umiejętności, niczymczłowiek renesansu. 3 główne wartości lidera -wolontariusza to: pomoc innym, rozwój i realizacjawyznaczonych planów. To nimi kierują się uczestnicy III edycji Liderów PROJEKTORa, a wśród nichAnastazja Kasian.

Anastazja jest studentką III roku studiów licencjackich w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie na kierunku Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna. Już od kilku lat angażuje się w różnorodne akcje społeczne. Organizowała m.in. zbiórkę krwi oraz promowanie segregacji śmieci w Kijowie. Studentka wyróżnia się także świetnymi wynikami w nauce, a swoją wiedzą chętnie dzieli się z innymi. Prowadzi korepetycje językowe dla dzieci i szkolenia z zarządzania czasem. Jej wkład społeczny został doceniony w postaci stupendium VIS, a dzięki osiągnięciom naukowym Anastazja otrzymała stypendium Rektora na swojej uczelni.Co przyciągnęło wolontariuszkę do programu „PROJEKTOR”? Zapewne była to chęć pomocy innym i poczucie misji społecznej. Dodatkowo, inicjatywa pozwala na ogromny rozwój, poszerzenie własnej wiedzy i poznanie wielu inspirujących osób. Poprzez program Liderzy Social Media uczestnicy mogli nauczyć się jak dobrze wypromować swoje wydarzenia, co było istotne dla tak aktywnej osoby jak Anastazja.Media społecznościowe stanowią dla niej nie tylko narzędzie promocyjne, ale także źródło inspiracji do nowych projektów czy rysunków. Ulubione aplikacje to Instagram i Pinterest. Wśród zainteresowań Anastazji znajdziemy także różne gatunki muzyki (od metalu i rocka, aż po jazz i blues), czytanie książek oraz historię. Z tym ostatnim wiąże się temat jej przyszłej pracy dyplomowej, która ma pokazywać współczesny patriotyzm, czyli drogę od patriotyzmu do neofaszyzmu. Liczne doświadczenia i udział w różnorodnych projektach sprawił, że Anastazja odkryła jakie kilka cech jest najbardziej pożądanych wśród liderów. Według jej obserwacji prawdziwy lider powinien być konsekwentny w swoich poglądach i działaniach, stanowić inspirację dla innych i być autorytetem lub wzorem do naśladowania. Nie powinniśmy także zapominać o pozytywnym, przyjacielskim nastawieniu, dzięki któremu pracownicy chętnie zwrócą się do niego z problemem czy poproszą o radę.Inną ważną kwestią poruszaną przez Anastazję jest fakt, że w dzisiejszych czasach obserwujemy zanikanie prawdziwego dziennikarstwa. W dobie Internetu, każdy może założyć bloga i zostać youtuberem. Powoduje to brak profesjonalizmu, a także rozprzestrzenianie się fake newsów. Internet ma bardzo dużą siłę i platformy takie jak Twitter wpływają na kształtowanie opinii publicznej, a w konsekwencji nawet wybór prezydenta. Musimy być świadomi tej tendencji i starać się promować prawdę w historii, mediach i marketingu.