Wolontariuszka Barbara Russa

Kobieta o wielu twarzach i nieprzeciętnym stylu bycia.

Barbara Russa to pochodząca z Puław studentka V roku Studiów Azjatyckich na specjalności dalekowschodniej. W obecnym roku jest w trakcie pisania pracy magisterskiej o ciekawej i nietuzinkowej tematyce, jaką jest: „Praca Handel ludźmi i współczesne niewolnictwo w gospodarkach Azji Południowowschodniej w XXI w.”
Basia jest zaangażowaną i zmotywowaną osobą, która aktywnie udziela się w wolontariatach i stowarzyszeniach studenckich. Śmiało może się pochwalić tytułem pierwszej w Polsce podwójnej wolontariuszki PAH i PROJEKTORA.
Od roku aktywnie działa w Polskiej Akcji Humanitarnej, gdzie organizuje eventy, które – jak sama mówi – są jej żywiołem. W związku z podejmowanymi działaniami odpowiedzialna jest za pozyskiwanie partnerów biznesowych oraz kontakt z darczyńcami. Rok temu została również wolontariuszką PROJEKTORA – wolontariatu studenckiego z siedzibą Krakowie. Ma duże doświadczenie w przeprowadzaniu warsztatów i szkoleń edukacyjnych, które są nieodłączną częścią jej aktywności. Działa głównie na globalnym południu wśród dzieci, młodzieży zaszczepiając w nich pasje, rozwijając zainteresowania i szerząc wiedzę o kulturze japońskiej. W 2018 roku w ramach wolontariatu brała udział również w Festiwalu Kultury Żydowskiej.
Basia stale się doskonali i zdobywa nowe umiejętności. Jest stypendystką programu Erasmus+, który zrealizowała w Kobe w Japonii. Zdobyła tam cenną widzę o kulturze i języku, które wykorzystuje w swojej pracy. Podczas wakacji w 2017 roku odbyła praktyki w Ambasadzie RP w Kuala Lampur w Malezji, gdzie zajmowała się tworzeniem raportów oraz analiz ekonomicznych i politycznych. Była kreatorką not dyplomatycznych, a także organizatorką wydarzeń społecznych dla lokalnej Polonii. W ramach wspomnianej pracy reprezentowała Ambasadę podczas konferencji prasowych i specjalistycznych, co wiele wniosło do jej doświadczenia i obycia z mediami.
Z racji na to, iż social media są coraz bardziej popularną formą komunikacji i pozyskiwania informacji – studentka nie pozostaje na nie obojętna i z zapałem uczestniczy w warsztatach edukacyjnych, które są dla niej przydatne podczas kreowania wizerunku swojego, a także firmy, w której pracuje.
W związku ze swoją pasją do poznawania kultur Basia uczy się języka Hiszpańskiego, w którym potrafi mówić biegle, a o czym świadczy obecnie posiadany certyfikat poziomu C1.
Jakby tego było mało – nasza aktywistka interesuje się szczerokopojętą sztuką, której szczególną jej uwagę przykuwają tatuaże.