Trójka studentów z Rzeszowa zainspirowała 250 uczniów z podkarpackich szkół

18 maja 2018 r w największym kompleksie konferencyjno-wystawienniczym w Województwie Podkarpackim w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym „G2A Arena” w Jasionce odbyła się Konferencja edukacyjna AZYMUT NA TALENT- łączymy pasję z nauką.

Wydarzenie zostało wymyślone oraz zorganizowane przez Joannę Paterak, Wojciecha Wąsacza i Dawida Adamczyka, studentów rzeszowskich uczelni i liderów programu PROJEKTOR- „Wolontariat Studencki”. Projektor jest programem, który ma na celu aktywizację oraz przeciwdziałanie wykluczeniu dzieci i młodzieży z małych miasteczek i wsi w całej Polsce. Cel ten realizowany jest poprzez rozwijanie pasji i zainteresowań dzieci i młodzieży, odkrywanie talentów i potencjału drzemiącego zarówno w uczestnikach, jak i w studentach prowadzących projekty. Projekty edukacyjne, które dzielą się na systematyczne oraz wakacyjne prowadzą studenci różnych kierunków z różnych uczelni w całej Polsce. Studenci- wolontariusze Projektora mają możliwość uczestniczyć w ścieżce rozwoju i zależnie od swoich chęci i możliwości angażować się w różne projekty w ramach programu.
To właśnie w Projektorze spotkała się trójka organizatorów niezwykłego spotkania. Są to młodzi ludzie pełni pasji i determinacji, którzy swoim entuzjazmem zarażają wszystkich dookoła. Postanowili połączyć swoje siły i zorganizować wydarzenie, które mogłoby zainspirować nie tylko uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, ale również innych wolontariuszy Projektora do poszukiwania nowych dróg oraz połączenia pasji z nauką i z pracą.
Azymut7.JPG
Podczas konferencji wystąpiło dwoje prelegentów, których głównym zadaniem było wzbudzenie ciekawości oraz chęci do działania słuchaczy. Olimpia Jenczek- specjalistka do spraw wizerunku, która w życiu wychodzi z założenia że robienie, tego co się kocha ma prawdziwy sens, z energią podzieliła się z uczestnikami swoim doświadczeniem dotyczącym wizerunku w Social Mediach. Po swoim wystąpieniu Olimpia zaskoczona przyznała: „Przygotowując się do konferencji, mocno zastanawiałam się nad tym, jak młodzież odbierze to, co chcę im przekazać. Pierwszy raz prowadziłam warsztaty dla tak młodych osób. Ich aktywny udział w zajęciach przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Po spotkaniu, miałam w głowie myśl, że ci młodzi ludzie byli aktywniejsi niż niejedna grupa dorosłych. Mam nadzieję, że udało mi się zasiać w nich ziarenko ciekawości związane z tym, że Social Media to nie tylko rozrywka, ale i przestrzeń do działań zawodowych.”
Po wykładzie Olimpii na scenę wkroczył trener Arkadiusz Napelski, który za pomocą interaktywnego, angażującego uczestników wystąpienia wprowadził młodych słuchaczy w tematykę poszukiwania swojej drogi życiowej oraz przedstawił kluczowe elementy, którymi należy kierować się przy jej wyborze. Zainteresowanie przedstawianymi przez prelegentów tematami, oraz aktywny udział młodych słuchaczy pokazały, że dobór zarówno występujących, jak i przedstawianych przez nich zagadnień był strzałem w dziesiątkę.
Azymut6.JPG
Joanna Paterak, organizatorka wydarzenia nie kryje dumy: „Cieszę się, że razem z Dawidem i Wojtkiem zorganizowaliśmy to wydarzenie. Wraz z zespołem projektowym przygotowaliśmy wszystko od podstaw. Począwszy od wyboru nazwy, miejsca wydarzenia, po takie szczegóły jak grafika czy wybór zespołu medialnego. Byliśmy pod wrażeniem, gdy w dniu konferencji widziałam twarze zadowolonych dzieci i spełnionych wolontariuszy a zajęcia przebiegały zgodnie z planem. Jestem dumna, że mogłam przygotować taki event i mam nadzieję, że na stałe wpisze się w kalendarz Podkarpackich imprez”.
Po wykładach uczestnicy mogli wziąć udział w warsztatach z fizyki, matematyki, prawa, ekonomii, animacji, podczas których mieli okazję doświadczać, eksperymentować, uczyć się i dobrze bawić. Wydarzenie było świetną okazją do spotkania młodych słuchaczy z nowoczesnym modelem edukacji, do zdobycia wielu inspiracji i być może poznania drogi, którą będą mogli w przyszłości podążać.
Do programu PROJEKTOR- "Wolontariat Studencki" dołączyć mogą zarówno studenci wszystkich uczelni w Polsce, jak i szkoły z miejscowości poniżej 20 tyś mieszkańców. Dołączyć można na stronie www.app.projektor.org.pl

PROJEKTOR i PAH poszerzają horyzonty

temu

Projektor – wolontariat studencki i Polska Akcja Humanitarna to dwie organizacje, które mimo pozornie różnych obszarów działań - mają ze sobą wiele wspólnego. Program Projektor rozwija wolontariat studencki, którego celem jest przeciwdziałanie wykluczeniu dzieci i młodzieży z małych miejscowości w Polsce. PAH pomaga ludności cywilnej dotkniętej kryzysami humanitarnymi i długotrwałym ubóstwem na całym świecie. Zarówno Projektor jak i PAH, chociaż każde na swój sposób – chcą dawać ludziom nadzieję na lepszą przyszłość.
Rusza nowa edycja Stypendiów Pomostowych

temu

Rusza XVII edycja Programu Stypendiów Pomostowych. Na ambitnych i zdolnych maturzystów, pochodzących z małych miejscowości i niezamożnych rodzin, którzy rozpoczną w tym roku studia dzienne, czeka kilkaset stypendiów pomostowych na I rok studiów. Stypendia w wysokości 500 zł miesięcznie będą wypłacane przez 10 miesięcy.
Wolontariat a Millenialsi

temu

Są młodzi i przekonani, że mogą wszystko. Pokolenie ludzi, którym dane było dorastać i wychowywać się w wolności. Nie musieli stać w kolejkach, nie brakowało im nigdy podstawowych dóbr. Zamiast tego zaczyna im brakować wartości, za którymi mogliby podążać. Mając ogromny wybór dotyczący tego, jak chcą spędzić swoje życie, zaczynają gubić się we wszystkich możliwościach i często nie wiedzą, co i w jaki sposób chcieliby robić.
W nowy semestr wejdź z PROJEKTOREM!

temu

Nowy semestr to okazja do podjęcia nowych wyzwań. Jednym z nich może być udział w Programie „PROJEKTOR- wolontariat studencki”.