PROJEKTOR i PAH poszerzają horyzonty
PROJEKTOR i PAH poszerzają horyzonty

Projektor – wolontariat studencki i Polska Akcja Humanitarna to dwie organizacje, które mimo pozornie różnych obszarów działań - mają ze sobą wiele wspólnego. Program Projektor rozwija wolontariat studencki, którego celem jest przeciwdziałanie wykluczeniu dzieci i młodzieży z małych miejscowości w Polsce. PAH pomaga ludności cywilnej dotkniętej kryzysami humanitarnymi i długotrwałym ubóstwem na całym świecie. Zarówno Projektor jak i PAH, chociaż każde na swój sposób – chcą dawać ludziom nadzieję na lepszą przyszłość.

Tym razem obie organizacje postanowiły połączyć swoje siły - wolontariusze Polskiej Akcji Humanitarnej dzięki możliwościom, które daje  Projektor – będą w szkołach w całym kraju poprowadzić zajęcia dotyczące edukacji globalnej. Wolontariusze PAH bazując na metodzie wypracowanej przez  Program Projektor- wolontariat studencki, będą przekazywać wiedzę na temat tego, czym jest mądre pomaganie, co nas łączy z ludźmi na różnych kontynentach oraz jakie jest nasze miejsce i rola w łańcuchu globalnych współzależności. Wolontariusze samodzielnie od początku do końca będą tworzyli program zajęć i również samodzielnie będą je przeprowadzali.
Dumy z podjętej współpracy nie kryje Kamil Wrzos, dyrektor programu PROJEKTOR-wolontariat studencki: „Bardzo się cieszę z faktu nawiązania współpracy z Polską Akcją Humanitarną, która działa na rzecz poprawy globalnych nierówności społecznych. Wierzę, że dzięki temu wspólnie będziemy mogli rozwijać nasze wartości i cele. Mam nadzieję, że będzie to doskonała okazja by współpracować na różnych polach, w których będziemy mogli m.in. angażować młodych ludzi do podejmowania działań społecznych.”
Projekty wakacyjne Główczyce 2017 fot. Beata Zgnilec.JPG
Projekty mogą być przeprowadzone nie tylko przez wolontariuszy PAH, którzy zarejestrują się w bazie Projektora. Również wolontariusze Projektora będą mogli włączyć się do akcji i przeprowadzić zajęcia z edukacji globalnej dla uczniów i uczennic w wybranej przez siebie szkole a wcześniej będą mieli możliwość odbyć szkolenie zorganizowane przez PAH.
Wolontariuszka Polskiej Akcji Humanitarnej Basia z Uniwersytetu Jagiellońskiego , która przeprowadziła już takie zajęcia w Samorządowej Szkole Podstawowej w Sierczy z radością opowiada: „Prowadzenie zajęć było bardzo pozytywnym doświadczeniem. Nasz projekt skierowany był do dzieci ze szkół podstawowych i tak młody wiek "studentów" wiązał się z pewnymi obawami. Czy będą grzeczne, czy będziemy potrafiły je zainteresować i masa różnych innych pytań pojawiła nam się trakcie przygotowań. Jednak okazało się, że wcale nie było czego się bać. Spotkałyśmy się z wielkim entuzjazmem i zapałem ciekawych i grzecznych dzieci. Były momenty, kiedy widocznie traciły zainteresowanie, ale udało nam się szybko reagować i dostosowywać nasz plan tak, żeby nikt się nie nudził.”
Dzięki tej współpracy dzieci i młodzież w polskich szkołach będą miały szansę dowiedzieć się jeszcze więcej o świecie, a wolontariusze Polskiej Akcji Humanitarnej zdobędą nowe doświadczenie polegające na przekazywaniu wiedzy młodym słuchaczom. Być może dzięki temu uczniowie i  uczennice postanowią kiedyś włączyć się w działania realnie wpływające na poprawę sytuacji ludzi, którzy na całym świecie potrzebują pomocy.
Basia swój projekt podsumowuje tak: „Było to świetne doświadczenie, nie tylko dlatego że zakończone pełnym sukcesem – Panie nauczycielki z innych klas wyraziły chęć przeprowadzenia naszych zajęć z kolejnymi grupami, a co chyba najlepiej świadczy o naszym powodzeniu to radość dzieci, kiedy do nich przychodziłyśmy. Podczas zajęć i w trakcie przygotowań nauczyłyśmy się pracy z dziećmi, co czasami wymaga cierpliwości i kreatywności.”
Cały czas można włączać się w działania obu organizacji. Student, który chciałby dołączyć do programu Projektor musi jedynie zarejestrować się w internetowej bazie wolontariuszy i wybrać szkołę, do której chce się udać ze swoim autorskim projektem. W zamian może liczyć na zwrot kosztów podróży i zakupu niezbędnych materiałów, zaświadczenia, dodatkowe szkolenia, ale przede wszystkim uśmiech młodego uczestnika zajęć. Również szkoły chcące zaprosić do siebie wolontariuszy mogą zgłaszać się przez bazę programu.

Informacje na temat programu Projektor- wolontariat studencki: http://projektor.org.pl/
Informacje dotyczące Polskiej Akcji Humanitarnej: https://www.pah.org.pl
Trójka studentów z Rzeszowa zainspirowała 250 uczniów z podkarpackich szkół

18 maja 2018 r w największym kompleksie konferencyjno-wystawienniczym w Województwie Podkarpackim w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym „G2A Arena” w Jasionce odbyła się Konferencja edukacyjna AZYMUT NA TALENT- łączymy pasję z nauką.
Rusza nowa edycja Stypendiów Pomostowych

Rusza XVII edycja Programu Stypendiów Pomostowych. Na ambitnych i zdolnych maturzystów, pochodzących z małych miejscowości i niezamożnych rodzin, którzy rozpoczną w tym roku studia dzienne, czeka kilkaset stypendiów pomostowych na I rok studiów. Stypendia w wysokości 500 zł miesięcznie będą wypłacane przez 10 miesięcy.
Wolontariat a Millenialsi

Są młodzi i przekonani, że mogą wszystko. Pokolenie ludzi, którym dane było dorastać i wychowywać się w wolności. Nie musieli stać w kolejkach, nie brakowało im nigdy podstawowych dóbr. Zamiast tego zaczyna im brakować wartości, za którymi mogliby podążać. Mając ogromny wybór dotyczący tego, jak chcą spędzić swoje życie, zaczynają gubić się we wszystkich możliwościach i często nie wiedzą, co i w jaki sposób chcieliby robić.
W nowy semestr wejdź z PROJEKTOREM!

Nowy semestr to okazja do podjęcia nowych wyzwań. Jednym z nich może być udział w Programie „PROJEKTOR- wolontariat studencki”.