Rusza nowa edycja Stypendiów Pomostowych

Rusza XVII edycja Programu Stypendiów Pomostowych. Na ambitnych i zdolnych maturzystów, pochodzących z małych miejscowości i niezamożnych rodzin, którzy rozpoczną w tym roku studia dzienne, czeka kilkaset stypendiów pomostowych na I rok studiów. Stypendia w wysokości 500 zł miesięcznie będą wypłacane przez 10 miesięcy.

„Stypendia Pomostowe” to rozbudowany program stypendialny dla studentów na pierwszy rok i dalsze lata studiów. O stypendia mogą ubiegać się maturzyści ze wsi i małych miejscowości, osiągający dobre wyniki w nauce i pochodzący z niezamożnych rodzin, którzy rozpoczną I rok studiów dziennych w uczelniach publicznych, i spełniają jeden z czterech warunków: pochodzą z rodziny byłego pracownika PGR, lub są finalistami olimpiad przedmiotowych w szkole ponadgimnazjalnej, lub pochodzą z rodziny wielodzietnej albo są wychowankami rodziny zastępczej bądź państwowego domu dziecka, lub mają rekomendację lokalnej organizacji pozarządowej.
Stypendium pomostowe na I rok studiów wynosi 5000 zł i jest wypłacane w 10 miesięcznych ratach po 500 zł. Po pierwszym roku stypendyści, którzy osiągną dobre wyniki w nauce, mogą korzystać ze stypendiów na II, III i IV rok studiów, stypendiów językowych, stypendiów na wyjazd na zagraniczną uczelnię, stypendiów doktoranckich oraz staży.
Rekrutacja do programu przebiegać będzie on-line na www.stypendia-pomostowe.pl. Aplikacja do składania wniosków aktywna będzie od 2 lipca do 17 sierpnia 2018 r., do godziny 16.00.

W roku akademickim 2018/19 około 1000 studentów otrzyma stypendia oraz możliwość udziału w warsztatach i stażach, w tym kilkuset studentów otrzyma stypendia na I rok studiów.
Program Stypendiów Pomostowych to jeden z największych pozarządowych programów stypendialnych w Polsce. Dotychczas, w ramach programu, przyznano ponad 21 700 różnego rodzaju stypendiów, w tym ponad 15 500 na I rok studiów. Jest to możliwe dzięki zaangażowaniu szerokiego grona Partnerów: Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, Narodowego Banku Polskiego, Fundacji Wspomagania Wsi, Fundacji BGŻ BNP Paribas, a także koalicji około 100 lokalnych organizacji pozarządowych. Program jest realizowany przy współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (dawniej ANR), Fundacji Centrum im. Profesora Bronisława Geremka i Fundacji Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”.
Na realizację szesnastu edycji programu Partnerzy przeznaczyli ponad 103 miliony zł. Realizatorem programu jest Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości.
Więcej informacji na: www.stypendia-pomostowe.pl

Realizator Programu: Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości istnieje od 1991 roku. FEP działa na rzecz wyrównywania szans młodzieży pochodzącej z rejonów wiejskich w dostępie do edukacji wyższej oraz zapewnienia polskim studentom poziomu wykształcenia, który umożliwi im skuteczne konkurowanie na międzynarodowym rynku pracy. Główne działania Fundacji koncentrują się na przyznawaniu stypendiów studentom wszystkich lat studiów, począwszy od I roku studiów, w ramach prowadzonego od 2002 roku Programu Stypendiów Pomostowych; inicjowaniu i organizowaniu konkursów przyczyniających się do rozwoju przedsiębiorczości oraz konferencje; organizowaniu staży  i dofinansowywaniu nauki w kraju i za granicą. Fundacja jest również realizatorem  programu Projektor – wolontariat studencki. www.fep.lodz.pl

Trójka studentów z Rzeszowa zainspirowała 250 uczniów z podkarpackich szkół

temu

18 maja 2018 r w największym kompleksie konferencyjno-wystawienniczym w Województwie Podkarpackim w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym „G2A Arena” w Jasionce odbyła się Konferencja edukacyjna AZYMUT NA TALENT- łączymy pasję z nauką.
PROJEKTOR i PAH poszerzają horyzonty

temu

Projektor – wolontariat studencki i Polska Akcja Humanitarna to dwie organizacje, które mimo pozornie różnych obszarów działań - mają ze sobą wiele wspólnego. Program Projektor rozwija wolontariat studencki, którego celem jest przeciwdziałanie wykluczeniu dzieci i młodzieży z małych miejscowości w Polsce. PAH pomaga ludności cywilnej dotkniętej kryzysami humanitarnymi i długotrwałym ubóstwem na całym świecie. Zarówno Projektor jak i PAH, chociaż każde na swój sposób – chcą dawać ludziom nadzieję na lepszą przyszłość.
Wolontariat a Millenialsi

temu

Są młodzi i przekonani, że mogą wszystko. Pokolenie ludzi, którym dane było dorastać i wychowywać się w wolności. Nie musieli stać w kolejkach, nie brakowało im nigdy podstawowych dóbr. Zamiast tego zaczyna im brakować wartości, za którymi mogliby podążać. Mając ogromny wybór dotyczący tego, jak chcą spędzić swoje życie, zaczynają gubić się we wszystkich możliwościach i często nie wiedzą, co i w jaki sposób chcieliby robić.
W nowy semestr wejdź z PROJEKTOREM!

temu

Nowy semestr to okazja do podjęcia nowych wyzwań. Jednym z nich może być udział w Programie „PROJEKTOR- wolontariat studencki”.