Wolontariat a Millenialsi

Są młodzi i przekonani, że mogą wszystko. Pokolenie ludzi, którym dane było dorastać i wychowywać się w wolności. Nie musieli stać w kolejkach, nie brakowało im nigdy podstawowych dóbr. Zamiast tego zaczyna im brakować wartości, za którymi mogliby podążać. Mając ogromny wybór dotyczący tego, jak chcą spędzić swoje życie, zaczynają gubić się we wszystkich możliwościach i często nie wiedzą, co i w jaki sposób chcieliby robić.

Przełamywanie stereotypów

Millenialsi, inaczej zwani pokoleniem Y, to osoby urodzone pomiędzy 1980 a 2000 rokiem. Mówi się o nich, że są bezkompromisowi, bezczelni i wymagający. Nie rozstają się ze swoimi smartfonami a ich jedynym oknem na świat jest internet. W wielu opisach tego pokolenia można spotkać się ze stwierdzeniami, że są to egoiści, którzy wszelkie działania podejmują tylko i wyłącznie dla własnej korzyści. Jednak czy faktycznie tak jest?
Wielu młodych ludzi decyduje się na udział w najróżniejszego rodzaju wolontariatach. Pokazuje to, że być może nie wszyscy członkowie pokolenia Y są dokładnie tacy, jakimi się ich przedstawia. Jeśli ktoś chce zrobić coś dobrego dla innych- wystarczy się rozejrzeć! Wciąż rosnąca liczba organizacji pozarządowych pokazuje, że nadal lubimy i chcemy pomagać. Według portalu ngo.pl w Polsce działa obecnie ponad 120 tysięcy organizacji pozarządowych. Opcji jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Jedną z nich jest udział w programie „PROJEKTOR- Wolontariat studencki”, polegającym na prowadzeniu zajęć z uczniami szkół podstawowych z małych polskich miejscowości. Studenci zdobywają wiele umiejętności ale też przeciwdziałają wykluczeniu dzieci poprzez odkrywanie i rozwijanie ich pasji. Marta Morgiel, wolontariuszka programu, zapytana co daje jej udział w programie opowiada: „Daje rozwój i przyjaciół. Podczas pikników edukacyjnych Młody Nobel mogłam sprawdzić się w roli lidera jednej z dziedzin- chemii warsztatowej, a moim zadaniem było stworzenie scenariusza zajęć oraz zebrania zespołu do jego realizacji. W trakcie koordynowania Kampanią Edukacyjną "Dzieciaki w biznesie" nauczyłam się zarządzania zespołem projektowym, pisania wniosku o dofinansowanie i planowania działań. Nie mogę też zapomnieć o tym, że każdy projekt to ciągła nauka organizacji i współpracy z różnymi ludźmi, poznawania nowych metod pracy i przekazywania wiedzy.”
Projektor wolontariusze sesja balonowa 2 - fot. A.Skorżyńska.jpg

Jak odnaleźć siebie?

Wymagający rynek pracy i rosnąca wciąż liczba specjalistów powoduje ogromną konkurencję, co za tym idzie stres i niepokój związany z przyszłością. Wielu młodych ludzi odkrywa dopiero po studiach, czym tak naprawdę chciałoby się zajmować. W czasach, w których każdy może sobie stworzyć nowy zawód, kreatywność i otwartość są na wagę złota. Martyna Tarnawska z  Socjomanii w swoim subiektywnym przeglądzie zawodów przyszłości przytacza takie przykłady jak doradca ds. osobistej wydajności, doradca ds. indywidualnej cyfryzacji, inspirator, wielkomiejski pasterz czy specjalista do spraw druku 3D. Rozwijanie pasji i doskonalenie swoich umiejętności mogących przydać się podczas poszukiwania pracy zawodowej nie jest już domeną ludzi, którzy ukończyli swoją edukację, bo wtedy często jest już za późno. Pracodawca już w momencie przyjmowania nowego pracownika zazwyczaj oczekuje od niego nie tylko konkretnych umiejętności ale również doświadczenia. Kamil Wrzos, dyrektor programu PROJEKTOR-wolontariat studencki: "Ze studentami - wolontariuszami współpracuję już ponad 13 lat. Czy przez ten pryzmat biegnącego czasu w działaniach podejmowanych przez studentów na rzecz innych dużo się zmieniło? Powiedziałbym, że bardziej zmieniło się otoczenie samego wolontariatu niż osoby czy ich motywy dla których podejmują taką aktywność. Dla wielu organizacji i programów wolontariusze są ogromną szansą i wsparciem w podejmowanych działaniach, zaś dla samych wolontariuszy działalność ta jest poszukiwaniem "czegoś więcej" w życiu. Pojawiły się media społecznościowe, dostęp do Sieci stał się bardziej powszechny, dzięki temu osoby, które szukają możliwości wolontariatu mogą "przebierać" w propozycjach dla siebie zarówno w ofertach krajowych czy zagranicznych - organizacje szukające wolontariuszy bardzo chętnie korzystają z tego typu narzędzi. Uważam też, że młody człowiek dziś chętniej i odważniej włączy się w działania kilku organizacji szukając różnorodności i odskoczni od codzienności. Myślę, że warto, żeby organizacja która korzysta z działań wolontariuszy była dobrze przygotowana na ich przyjęcie mając dla nich konkretną i atrakcyjną ofertę, która będzie odpowiadała na ich potrzeby oraz angażowała ich w życie organizacji, której tak naprawdę są częścią."
I znów poza popularnymi metodami zdobywania doświadczenia jakimi są staże i praktyki studenckie pojawia się wolontariat. To właśnie podczas nieodpłatnych, dodatkowych działań na rzecz innych, wielu młodych ludzi ma szansę na znalezienie swojej drogi, zbudowanie pewności siebie tak przydatnej w dzisiejszym świecie i wejście na ścieżkę, którą być może będą chcieli podążać w swojej zawodowej przyszłości. Dokładnie tak opisuje to inna studentka- Oksana Marczak: „Projektor daje mi przede wszystkim rozwój i możliwość zdobycia nowego doświadczenia. Dzięki niemu rozwinęłam swoje zdolności komunikacyjne i przestałam bać się nowych wyzwań. Aktualnie jestem na etapie załatwiania wszelkich formalności związanych ze swoją pierwszą pracą zawodową. Uważam, że również tutaj ma swój wkład wolontariat studencki.” Umiejętności nabyte podczas pracy wolontariackiej nie tylko wzbogacają to, co potencjalny pracownik może zaoferować pracodawcy, ale często też inspirują do tego, aby podjąć wyzwanie założenia własnej działalności.

Zaprojektowani #2 | Lublin

Czyniąc dobro sam się rozwijasz

Nawet jeśli to właśnie chęć rozwoju i zdobywania nowych umiejętności jest dla młodych ludzi podstawową motywacją do podjęcia działalności wolontariackiej, to nadal przy okazji robią oni coś dobrego dla innych. Jest to bardzo przyjemna forma budowania swojego charakteru i nie od dziś najróżniejsi badacze powtarzają, że tak naprawdę nie pomagamy innym tylko dla nich, ale robimy to też dla siebie. Między innymi badania przeprowadzone w Jama Pediatrics wskazują, że licealiści poprawili sobie wyniki badań krwi, pomagając innym raz w tygodniu przez dwa miesiące, a pozytywne aspekty tych działań były zauważalne kilka lat później. Pomagającym poprawia się nastrój, a ryzyko stresu jest znacznie obniżone. Wyniki badań opublikowane w BMC Public Health wskazują, że osoby systematycznie pomagające innym są mniej narażone na wystąpienie depresji czy wypalenia zawodowego.
Ewelina Szuba, studenta rusycystyki podsumowuje to następująco: „Co osiągnęłam dzięki Projektorowi - poznałam wspaniałych, pozytywnie zakręconych ludzi, z którymi człowiek nigdy się nie nudzi. Tak naprawdę to oni, jak również dzieci, wpłynęli na mnie i na to jaka teraz jestem. Dzięki Projektorowi zmieniłam się – z cichej i wyalienowanej dziewczynki, stałam się odważną, pewną siebie i pozytywnie zakręconą osobą. Również w końcu przestałam się bać, poznałam swoje słabe i mocne strony. Teraz wiem kim chcę być i co chcę robić za kilka lat. Dzięki niemu również przekonałam się do wolontariatu i zaczęłam się angażować w innych organizacjach. Mogę śmiało powiedzieć, że studia nigdy by mi nie dały takiego doświadczenia, takiej pewności siebie i takich umiejętności jak Projektor.”
Warsztaty z pierwszej pomocy Centrum Naukowe da Vinci - fot. H.Kochański.jpg

Daj się poznać z dobrej strony

Czy w takim razie nadal możemy bezwzględnie mówić o tym, że Millenialsi to ludzie, którzy nic nie dają od siebie? Jakiekolwiek pobudki mają osoby rozpoczynające swoją przygodę z wolontariatem, to nadal jest to przede wszystkim robienie czegoś dla innych.
I oczywiście, jak w każdej grupie znajdzie się wiele przypadków potwierdzających opisy, które rozpoczęły ten artykuł. Ale też znajdzie się wiele takich, którzy będą całokształtem swoich działań i swoją postawą zaprzeczać i motywować do poszukania trochę innej definicji tego pokolenia. Potwierdza to Paulina Król, kolejna wolontariuszka PROJEKTORA:„W Projektorze poznałam wiele ciekawych osób z fajnymi zainteresowaniami i pasjami, którymi chętnie dzielą się z innymi. Każdy jest otwarty na pomoc drugiej osobie, jest przyjazna atmosfera.”

Poznaj metodę Sport Stackingu z PROJEKTOREM

temu

Program "PROJEKTOR- wolontariat studencki" przygotował dla studentów wyjątkową ofertę wzięcia udziału w bezpłatnym szkoleniu z animacji grupy za pomocą Sport Stackingu. Dowiedz się czym jest Sport Stacking, poznaj jego podstawowe zasady i sekwencje. A przede wszystkim zyskaj umiejętność wykorzystania tej metody w prowadzeniu warsztatów i wpisz to do swojego CV!
ZaProjektuje ferie w województwie kujawsko-pomorskim!

temu

Trwa czas zimowego szleństwa i odpoczynku od nauki. Jednak ferie to nie tylko wspaniały moment do odetchnięcia od szkoły, czy studiów. To również świetny czas na zdobycie niepowtarzalnych doświadczeń i umiejętności. Jak to zrobić? Z PROJEKTOREM jest to niezwykle proste!
ZaProjektuje ferie w Wielkopolsce!

temu

Ferie to nie tylko wspaniały moment do odetchnięcia od szkoły, czy studiów. To również świetny czas na zdobycie niepowtarzalnych doświadczeń i umiejętności. Jak to zrobić? Z PROJEKTOREM jest to niezwykle proste!
ZaProjektuj ferie w Małopolsce!

temu

Czas zimowego szleństwa i odpoczynku od nauki już trwa.  Ale ferie to nie tylko wspaniały moment do odetchnięcia od szkoły, czy studiów. To również świetny czas na zdobycie niepowtarzalnych doświadczeń i umiejętności. Jak to zrobić? Z PROJEKTOREM jest to niezwykle proste!