Kobiety edukują

Są młode, pełne energii i pomysłów. Współczesne studentki już od początku swojej kariery akademickiej poszukują dodatkowych opcji rozwoju, które w przyszłości spowodują, że staną się one bezkonkurencyjne na rynku pracy. Jedną z opcji, które znajdują jest PROJEKTOR- wolontariat studencki.

Na czym to polega?

Program, który nie tylko daje ogromny wybór możliwości swoim wolontariuszom, ale również pomaga dzieciom odkrywać nowe pasje i uwierzyć w siebie. Wolontariuszki PROJEKTORA bardzo często podkreślają, że to właśnie udział w tym przedsięwzięciu polegający przede wszystkim na tworzeniu i prowadzeniu zajęć z dziećmi z małych miejscowości miał bardzo duży wpływ na kształtowanie ich charakteru i budowanie ich pewności siebie. Małgorzata Węglińska, jedna z wolontariuszek: „W Projektorze odkrywam siebie. Teraz tak naprawdę poznaję swój charakter oraz swoje mocne i słabe strony. Stopniowo buduję swoją własną drogę życia. Wiem, że realizując projekty, mogę motywować dzieci i młodzież do tego, by w swoim życiu zawsze robiły to, co lubią najbardziej, by rozwijały swoje talenty i przede wszystkim nie bały się realizować swoich marzeń, nawet gdy inni ich w tym nie wspierają. Chcę dzielić się z nimi swoim optymizmem i motywować do tego, by nie zatrzymywały się na tym, co obowiązkowe, lecz szukały czegoś więcej.”
Projektor wolontariusze sesja balonowa - fot. A.Skorżyńska.JPG

Inspiracja

Wolontariuszki PROJEKTORA są inspiracją nie tylko dla dzieci, dla których prowadzą zajęcia na najróżniejsze tematy, ale również motywują siebie nawzajem do podejmowania nowych wyzwań, zdobywania kolejnych umiejętności i stawania się mistrzyniami w swoich dziedzinach. Na co dzień zarażają swoją pozytywną energią, uśmiechem są w stanie zjednać sobie każdego, kto stanie na ich drodze i są wzorem do naśladowania. Kolejna z wolontariuszek, Joanna Niemiec opisuje to tak: „W Projektorze znalazłam przestrzeń do nauki i realizacji pomysłów. Zdobyłam przyjaciół i zjeździłam z nimi Polskę wzdłuż i wszerz. Działam bo lubię wyzwania. Mogę podnosić sobie poprzeczkę coraz wyżej. Pokazuję uczniom naukę z ciekawszej strony, łamię stereotyp trudnej młodzieży i spędzam z nią rewelacyjne chwile. Inspirują mnie moje projektorowe koleżanki, te kobiety mają moc!”
_DSC8803.jpg

Doświadczenie

Dążenie do wyznaczanych sobie celów, osiąganie coraz lepszych rezultatów w pracy nad sobą i stawianie sobie poprzeczki coraz wyżej to właśnie to, co charakteryzuje wolontariuszki PROJEKTORA. Nie zatrzymują się nigdy i uparcie realizują swoje plany. Oksana Marczak: „Uwielbiam współpracę z dzieciakami i ich radość kiedy dowiadują się, że podczas moich warsztatów mogą samodzielnie przygotować zdrowe słodycze! Daje mi to ogromną satysfakcję i energię do działania, a dodatkowo mam poczucie, że mam wpływ na ich nawyki żywieniowe i udowadniam, że zdrowe jest smaczne i proste w przygotowaniu, a gotowanie daje niesamowitą frajdę!” Oksana właśnie dzięki PROJEKTOROWI znalazła pomysł na życie i pojęła decyzję o założeniu własnej firmy.
IMG_20180112_153219.jpg

Siła

Dzięki temu, że już na początku studiów wolontariuszki PROJEKTORA zaczynają poznawać swoje mocne strony i uczą się pomagać innym, w późniejszym czasie mogą skupiać się na konkretnych działaniach. Wiedzą na co je stać i to pomaga im podejmować ważne decyzje w życiu, których być może bałyby się bardziej gdyby nie PROJEKTOR: „Wszystkie szkolenia, projekty, wydarzenia czy aktywności w których, miałam możliwość wziąć udział bardzo ukształtowały moją osobowość i to jaką osoba teraz jestem. Dlaczego działam? Na początku to była ogromna satysfakcja. Widzieć, że to co się robi może mieć wpływ na młodsze pokolenie i ich decyzje w dalszym rozwoju to bezcenne uczucie. Później zaczęłam zauważać jak ja sama się przy tym rozwijam. I teraz śmiało mogę powiedzieć, że wolontariat to była najlepsza decyzja w moim życiu!”-mówi o sobie Wioletta Pępek.
1 (44).JPG

Lepszy świat

Nawet jeśli za kilka lat tylko część dzieci, które brały udział w jednym z 34670 projektów przeprowadzanych w ramach programu PROJEKTOR- wolontariat studencki zainspirowana działaniami wolontariuszy postanowi zrobić coś dla innych to i tak będzie to ogromny sukces. Ola Skorżyńska, która aktualnie pracuje w PROJEKTORZE opisuje siebie i swoje działania w następujący sposób: „Nie potrafię nic nie robić. Lubię się rozwijać, działać, to sprawia mi wiele radości! Tym samym polskie szkoły i uczniowie, zyskują bardzo dużo! Jako studentki dajemy im swoją pasję, a dzielenie się wiedzą i doświadczeniem zmienia świat na lepszy. Czuje się spełniona dzięki temu! W Projektorze jest mnóstwo kobiet, które mają różne historie i są inspiracją dla innych.”
_DSC2485.jpg

Daj się zainspirować!

Każdy, kto poszukuje swojej drogi, chciałby się rozwijać równocześnie dając coś od siebie innym powinien spróbować swoich sił w wolontariacie. Spośród wielu możliwości warto wybrać właśnie PROJEKTOR- wolontariat studencki, chociażby dlatego, że można tam spotkać wszystkie opisane wyżej super dziewczyny!
Wszystkie informacje na temat programu znajdują się na stronie: http://projektor.org.pl/

1 (44).JPG

_DSC2485.jpg

_DSC8803.jpg

IMG_20180112_153219.jpg

IMG_20180306_171407_HDR.jpg

A Ty co zaprojektujesz?

Trzymiesieczna wymiana w Moskwie, staż w biurze Boeinga w USA, własna firma szkoleniowa, a może doświadczenie, pewność siebie i przyjaciele, na których możesz liczyć. To wszystko i wiele innych rzeczy zdobyli studenci-wolontariusze dzięki działalności w programie “PROJEKTOR-wolontariat studencki”. Poznaj historie wolontariuszy i zdecyduj, co zaProjektujesz.
Wolontariuszka Julia Glinka

Lider to człowiek, który przyciąga do siebie ludzi. Inspiruje, jest autorytetem, skupia się nietylko na sobie, lecz na innych. To przyjaciel i pomocnik w każdej chwili. Podczas szkoleniawolontariatu studenckiego „PROJEKTOR”, poznaliśmy studentkę SGH w Warszawie - JulięGlinkę. Julia studiuje zarządzanie w języku angielskim i chętnie się podzieliła z nami jak byćdobrym liderem.
Wolontariuszka Anastazja Kasian

W dzisiejszych czasach dobry lider powinien łączyć w sobie szeroką gamę cech i umiejętności, niczymczłowiek renesansu. 3 główne wartości lidera -wolontariusza to: pomoc innym, rozwój i realizacjawyznaczonych planów. To nimi kierują się uczestnicy III edycji Liderów PROJEKTORa, a wśród nichAnastazja Kasian.
Wolontariuszka Natalia Mazurkiewicz

Oto Natalia Mazurkiewicz. Studentka 2 roku Zarządzania na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie.