Kobiety edukują

Są młode, pełne energii i pomysłów. Współczesne studentki już od początku swojej kariery akademickiej poszukują dodatkowych opcji rozwoju, które w przyszłości spowodują, że staną się one bezkonkurencyjne na rynku pracy. Jedną z opcji, które znajdują jest PROJEKTOR- wolontariat studencki.

Na czym to polega?

Program, który nie tylko daje ogromny wybór możliwości swoim wolontariuszom, ale również pomaga dzieciom odkrywać nowe pasje i uwierzyć w siebie. Wolontariuszki PROJEKTORA bardzo często podkreślają, że to właśnie udział w tym przedsięwzięciu polegający przede wszystkim na tworzeniu i prowadzeniu zajęć z dziećmi z małych miejscowości miał bardzo duży wpływ na kształtowanie ich charakteru i budowanie ich pewności siebie. Małgorzata Węglińska, jedna z wolontariuszek: „W Projektorze odkrywam siebie. Teraz tak naprawdę poznaję swój charakter oraz swoje mocne i słabe strony. Stopniowo buduję swoją własną drogę życia. Wiem, że realizując projekty, mogę motywować dzieci i młodzież do tego, by w swoim życiu zawsze robiły to, co lubią najbardziej, by rozwijały swoje talenty i przede wszystkim nie bały się realizować swoich marzeń, nawet gdy inni ich w tym nie wspierają. Chcę dzielić się z nimi swoim optymizmem i motywować do tego, by nie zatrzymywały się na tym, co obowiązkowe, lecz szukały czegoś więcej.”
Projektor wolontariusze sesja balonowa - fot. A.Skorżyńska.JPG

Inspiracja

Wolontariuszki PROJEKTORA są inspiracją nie tylko dla dzieci, dla których prowadzą zajęcia na najróżniejsze tematy, ale również motywują siebie nawzajem do podejmowania nowych wyzwań, zdobywania kolejnych umiejętności i stawania się mistrzyniami w swoich dziedzinach. Na co dzień zarażają swoją pozytywną energią, uśmiechem są w stanie zjednać sobie każdego, kto stanie na ich drodze i są wzorem do naśladowania. Kolejna z wolontariuszek, Joanna Niemiec opisuje to tak: „W Projektorze znalazłam przestrzeń do nauki i realizacji pomysłów. Zdobyłam przyjaciół i zjeździłam z nimi Polskę wzdłuż i wszerz. Działam bo lubię wyzwania. Mogę podnosić sobie poprzeczkę coraz wyżej. Pokazuję uczniom naukę z ciekawszej strony, łamię stereotyp trudnej młodzieży i spędzam z nią rewelacyjne chwile. Inspirują mnie moje projektorowe koleżanki, te kobiety mają moc!”
_DSC8803.jpg

Doświadczenie

Dążenie do wyznaczanych sobie celów, osiąganie coraz lepszych rezultatów w pracy nad sobą i stawianie sobie poprzeczki coraz wyżej to właśnie to, co charakteryzuje wolontariuszki PROJEKTORA. Nie zatrzymują się nigdy i uparcie realizują swoje plany. Oksana Marczak: „Uwielbiam współpracę z dzieciakami i ich radość kiedy dowiadują się, że podczas moich warsztatów mogą samodzielnie przygotować zdrowe słodycze! Daje mi to ogromną satysfakcję i energię do działania, a dodatkowo mam poczucie, że mam wpływ na ich nawyki żywieniowe i udowadniam, że zdrowe jest smaczne i proste w przygotowaniu, a gotowanie daje niesamowitą frajdę!” Oksana właśnie dzięki PROJEKTOROWI znalazła pomysł na życie i pojęła decyzję o założeniu własnej firmy.
IMG_20180112_153219.jpg

Siła

Dzięki temu, że już na początku studiów wolontariuszki PROJEKTORA zaczynają poznawać swoje mocne strony i uczą się pomagać innym, w późniejszym czasie mogą skupiać się na konkretnych działaniach. Wiedzą na co je stać i to pomaga im podejmować ważne decyzje w życiu, których być może bałyby się bardziej gdyby nie PROJEKTOR: „Wszystkie szkolenia, projekty, wydarzenia czy aktywności w których, miałam możliwość wziąć udział bardzo ukształtowały moją osobowość i to jaką osoba teraz jestem. Dlaczego działam? Na początku to była ogromna satysfakcja. Widzieć, że to co się robi może mieć wpływ na młodsze pokolenie i ich decyzje w dalszym rozwoju to bezcenne uczucie. Później zaczęłam zauważać jak ja sama się przy tym rozwijam. I teraz śmiało mogę powiedzieć, że wolontariat to była najlepsza decyzja w moim życiu!”-mówi o sobie Wioletta Pępek.
1 (44).JPG

Lepszy świat

Nawet jeśli za kilka lat tylko część dzieci, które brały udział w jednym z 34670 projektów przeprowadzanych w ramach programu PROJEKTOR- wolontariat studencki zainspirowana działaniami wolontariuszy postanowi zrobić coś dla innych to i tak będzie to ogromny sukces. Ola Skorżyńska, która aktualnie pracuje w PROJEKTORZE opisuje siebie i swoje działania w następujący sposób: „Nie potrafię nic nie robić. Lubię się rozwijać, działać, to sprawia mi wiele radości! Tym samym polskie szkoły i uczniowie, zyskują bardzo dużo! Jako studentki dajemy im swoją pasję, a dzielenie się wiedzą i doświadczeniem zmienia świat na lepszy. Czuje się spełniona dzięki temu! W Projektorze jest mnóstwo kobiet, które mają różne historie i są inspiracją dla innych.”
_DSC2485.jpg

Daj się zainspirować!

Każdy, kto poszukuje swojej drogi, chciałby się rozwijać równocześnie dając coś od siebie innym powinien spróbować swoich sił w wolontariacie. Spośród wielu możliwości warto wybrać właśnie PROJEKTOR- wolontariat studencki, chociażby dlatego, że można tam spotkać wszystkie opisane wyżej super dziewczyny!
Wszystkie informacje na temat programu znajdują się na stronie: http://projektor.org.pl/

IMG_20180306_171407_HDR.jpg

1 (44).JPG

_DSC2485.jpg

_DSC8803.jpg

IMG_20180112_153219.jpg

A Ty co zaprojektujesz?

temu

Trzymiesieczna wymiana w Moskwie, staż w biurze Boeinga w USA, własna firma szkoleniowa, a może doświadczenie, pewność siebie i przyjaciele, na których możesz liczyć. To wszystko i wiele innych rzeczy zdobyli studenci-wolontariusze dzięki działalności w programie “PROJEKTOR-wolontariat studencki”. Poznaj historie wolontariuszy i zdecyduj, co zaProjektujesz.
Trójka studentów z Rzeszowa zainspirowała 250 uczniów z podkarpackich szkół

temu

18 maja 2018 r w największym kompleksie konferencyjno-wystawienniczym w Województwie Podkarpackim w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym „G2A Arena” w Jasionce odbyła się Konferencja edukacyjna AZYMUT NA TALENT- łączymy pasję z nauką.
PROJEKTOR i PAH poszerzają horyzonty

temu

Projektor – wolontariat studencki i Polska Akcja Humanitarna to dwie organizacje, które mimo pozornie różnych obszarów działań - mają ze sobą wiele wspólnego. Program Projektor rozwija wolontariat studencki, którego celem jest przeciwdziałanie wykluczeniu dzieci i młodzieży z małych miejscowości w Polsce. PAH pomaga ludności cywilnej dotkniętej kryzysami humanitarnymi i długotrwałym ubóstwem na całym świecie. Zarówno Projektor jak i PAH, chociaż każde na swój sposób – chcą dawać ludziom nadzieję na lepszą przyszłość.
Rusza nowa edycja Stypendiów Pomostowych

temu

Rusza XVII edycja Programu Stypendiów Pomostowych. Na ambitnych i zdolnych maturzystów, pochodzących z małych miejscowości i niezamożnych rodzin, którzy rozpoczną w tym roku studia dzienne, czeka kilkaset stypendiów pomostowych na I rok studiów. Stypendia w wysokości 500 zł miesięcznie będą wypłacane przez 10 miesięcy.

Wolontariat a Millenialsi

Są młodzi i przekonani, że mogą wszystko. Pokolenie ludzi, którym dane było dorastać i wychowywać się w wolności. Nie musieli stać w kolejkach, nie brakowało im nigdy podstawowych dóbr. Zamiast tego zaczyna im brakować wartości, za którymi mogliby podążać. Mając ogromny wybór dotyczący tego, jak chcą spędzić swoje życie, zaczynają gubić się we wszystkich możliwościach i często nie wiedzą, co i w jaki sposób chcieliby robić.