W nowy semestr wejdź z PROJEKTOREM!

W nowy semestr wejdź z PROJEKTOREM!

Nowy semestr to okazja do podjęcia nowych wyzwań. Jednym z nich może być udział w Programie „PROJEKTOR- wolontariat studencki”.

Czym jest PROJEKTOR?

Program ma na celu aktywizację oraz przeciwdziałanie wykluczeniu dzieci i młodzieży z małych miasteczek i wsi w całej Polsce. Cel ten realizowany jest poprzez rozwijanie pasji i zainteresowań dzieci i młodzieży, odkrywanie talentów i potencjału drzemiącego zarówno w uczestnikach jak i w studentach prowadzących projekty.

Jak to działa?

W Projektorze wolontariuszami są studenci różnych kierunków, z różnych uczelni znajdujących się na terenie Polski. Zajęcia prowadzone przez studentów charakteryzuje różnorodność tematyki oraz fakt, że to właśnie oni są twórcami i realizatorami swoich pomysłów. Jedna z wolontariuszek z Rzeszowa, Małgorzata Kiszka,  opisuje to tak: "Działalność w Programie przede wszystkim daje mi dużo radości, fajnych znajomości i dużo świetnych wspomnień".

Daj się wciągnąć!

Semestr letni to idealny czas na prowadzenie projektów systematycznych. Jeden taki projekt to tylko 3 spotkania w szkole trwające po 2 godziny lekcyjne. Na realizację projektu student może przeznaczyć od 2 do 4 tygodni. Studentka Rusycystyki na UMCS w Lublinie, Ewelina Szuba o udziale w programie: „Na początku byłam sceptycznie nastawiona do jakiegokolwiek wolontariatu. Jeszcze pamiętam swój pierwszy projekt- naprawdę się bałam, z czasem ten strach ustąpił a ja coraz bardziej nabierałam pewności siebie. To, co podoba mi się w PROJEKTORZE to że każde zajęcia są inne.”
Do tej pory od 2003 roku przeprowadzono ponad 33 655 projektów edukacyjnych. Udział w PROJEKTORZE to świetna okazja do zdobycia nowych umiejętności, które mogą się przydać nie tylko w życiu zawodowym, ale także w życiu prywatnym.
Program czeka na studentów wszystkich kierunków z całej Polski. Do rejestracji organizatorzy zapraszają również szkoły z miejscowości poniżej 20 tyś mieszkańców zainteresowane realizacją projektów edukacyjnych u siebie. Dołączyć można na stronie: www.app.projektor.org.pl
Program realizowany jest przez Fundację Edukacyjną Przedsiębiorczości a jego autorem jest Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności.

Trójka studentów z Rzeszowa zainspirowała 250 uczniów z podkarpackich szkół

18 maja 2018 r w największym kompleksie konferencyjno-wystawienniczym w Województwie Podkarpackim w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym „G2A Arena” w Jasionce odbyła się Konferencja edukacyjna AZYMUT NA TALENT- łączymy pasję z nauką.
PROJEKTOR i PAH poszerzają horyzonty

Projektor – wolontariat studencki i Polska Akcja Humanitarna to dwie organizacje, które mimo pozornie różnych obszarów działań - mają ze sobą wiele wspólnego. Program Projektor rozwija wolontariat studencki, którego celem jest przeciwdziałanie wykluczeniu dzieci i młodzieży z małych miejscowości w Polsce. PAH pomaga ludności cywilnej dotkniętej kryzysami humanitarnymi i długotrwałym ubóstwem na całym świecie. Zarówno Projektor jak i PAH, chociaż każde na swój sposób – chcą dawać ludziom nadzieję na lepszą przyszłość.
Rusza nowa edycja Stypendiów Pomostowych

Rusza XVII edycja Programu Stypendiów Pomostowych. Na ambitnych i zdolnych maturzystów, pochodzących z małych miejscowości i niezamożnych rodzin, którzy rozpoczną w tym roku studia dzienne, czeka kilkaset stypendiów pomostowych na I rok studiów. Stypendia w wysokości 500 zł miesięcznie będą wypłacane przez 10 miesięcy.
Wolontariat a Millenialsi

Są młodzi i przekonani, że mogą wszystko. Pokolenie ludzi, którym dane było dorastać i wychowywać się w wolności. Nie musieli stać w kolejkach, nie brakowało im nigdy podstawowych dóbr. Zamiast tego zaczyna im brakować wartości, za którymi mogliby podążać. Mając ogromny wybór dotyczący tego, jak chcą spędzić swoje życie, zaczynają gubić się we wszystkich możliwościach i często nie wiedzą, co i w jaki sposób chcieliby robić.