ZaProjektuje ferie w Wielkopolsce!

Ferie to nie tylko wspaniały moment do odetchnięcia od szkoły, czy studiów. To również świetny czas na zdobycie niepowtarzalnych doświadczeń i umiejętności. Jak to zrobić? Z PROJEKTOREM jest to niezwykle proste!

Od 12  do 25 lutego br. trwają ferie zimowe dla województwa wielkopolskiego. Wiele szkół zgłosiło chęć przyjęcia wolontariuszy PROJEKTORA, w celu poprowadzenia zajęć edukacyjnych dla uczniów placówek. Szkoły te oprócz noclegu i wyżywienia dla studentów, oferują dodatkowe atrakcje, dzięki którym wolontariusze będą mogli odpocząć i/lub pozwiedzać po zakończeniu zajęć z dziećmi. Wśród placówek, które zapraszają wolontariuszy na przyszły tydzień są m.in. Zespół Szkół im. Orła Białego w Korytach, Szkoła Podstawowa w Jankowie  Zaleśnym, Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ostrowie Wielkopolskim, Fundacja Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata. Pełna mapa i kalendarz placówek do odwiedzenia w czasie ferii można znaleźć na projektor.org.pl/strefa-wolontariusza/projekty-feryjne/

Na czym polegają projekty feryjne?

Projekty skierowane są do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z miejscowości poniżej 20 tys. mieszkańców. Tematyka jest bardzo różnorodna: ekologia, plastyka, gry planszowe, kryminalistyka, chemia, fizyka, robotyka, czy komunikacja interpersonalna. Polegają one na stałym pobycie wolontariuszy w wybranej przez nich placówce edukacyjnej w celu realizacji zajęć z uczniami. Czas trwania takiego projektu to 5 kolejnych dni roboczych po 5 godzin lekcyjnych dziennie. Nasi wolontariusze są twórcami swoich działań! Samodzielnie wybierają placówki, które odwiedzą, na podstawie własnych pomysłów przygotowują scenariusz i materiały potrzebne do zajęć.
PF3.png

Kto zyskuje podczas projektów?

Placówki edukacyjne, zapraszając wolontariuszy PROJEKTORA do przeprowadzenia projektów feryjnych, zyskują atrakcyjny sposób spędzania wolnego czasu i świetną alternatywę dla półkolonii w swojej miejscowości i okolicach. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w tego typu zajęciach organizowanych na zasadzie półkolonii. Nie muszą wyjeżdżać ze swojej miejscowości, by spędzić ferie w ciekawy sposób.

Dla wolontariuszy PROJEKTORA jest to wspaniały sposób na sprawdzenie swoich umiejętności pracy z dziećmi, przekazywania wiedzy, działania w grupie oraz rozwoju osobistego. To także możliwość wyjazdu bez ponoszenia żadnych kosztów – szkoła zagwarantuje nocleg oraz wyżywienie, natomiast PROJEKTOR pokryje koszty realizacji projektu (koszty podróży i materiałów edukacyjnych). Jest to rewelacyjna przygoda!

Jak wziąć udział w projektach feryjnych?

Zapraszamy studentów wszystkich kierunków z całej Polski oraz placówki edukacyjne z województwa wielkopolskiego do dołączenia do Projektora. Wszystkie informacje można znaleźć na stronie programu „PROJEKTOR – wolontariat studencki” -  http://projektor.org.pl/strefa-wolontariusza/projekty-feryjne/ lub kontaktując się z biurem Programu: 81 534 78 93 lub biuro@projektor.org.pl.