ZaProjektuj ferie i ruszaj w Polskę!

Ferie to nie tylko wspaniały czas odpoczynku, ale także możliwość na zdobycie nowej wiedzy i umiejętności. Z PROJEKTOREM jest to niezwykle proste!

Od 15 stycznia aż do 23 lutego 2017 roku „PROJEKTOR – wolontariat studencki” realizuje w całej Polsce projekty feryjne. Pięć dni w tygodniu, przez pięć godzin dziennie – tyle czasu wolontariusze Projektora spędzają z dziećmi w czasie projektu. Zajęcia prowadzone są przez dwóch wolontariuszy. Czego można się nauczyć podczas feryjnych spotkań? Tematyka jest bardzo szeroka, o czym wspomina Sławomir Szczęsny, Szkolny Opiekun Programu w Centrum Kultury w Opolu Lubelskim - „Ubiegłoroczne zajęcia feryjne były bardzo zróżnicowane tematycznie. Wystartowaliśmy od integracji poprzez plastykę, teatr, a zakończyliśmy kryminalistyką.  W tym roku również stawiamy przede wszystkim na to, aby zajęcia były atrakcyjne dla dzieciaków. Im bardziej nietypowy temat tym lepiej. Wszystko opiera się o to, aby przekazać młodym ludziom wiedzę. Czasami taką, której na co dzień nie zdobędą w szkole. Zyskują na tym wszystkie strony.”

Kto uczestniczy w projektach feryjnych?

Projekty skierowane są do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych
i ponadgimnazjalnych z miejscowości poniżej 20 tys. mieszkańców. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w tego typu zajęciach organizowanych na zasadzie półkolonii. Nie muszą wyjeżdżać ze swojej miejscowości, by spędzić ferie w ciekawy sposób. Tematyka jest bardzo różnorodna: ekologia, plastyka, gry planszowe, kryminalistyka, chemia, fizyka, robotyka, czy komunikacja interpersonalna. Zajęcia sportowe okazują się świetnym sposobem na rozgrzanie mięśni podczas mroźnych zimowych dni. O zaletach projektów feryjnych wspomina Mateusz Ledzianowski ze Szkoły Podstawowej w Kucharach – „Dzięki zajęciom feryjnym nasi uczniowie poznali nowe zabawy edukacyjne oraz wiele ciekawych technik. Wciąż powtarzają, że lubią spędzać czas z wolontariuszami, bo te zajęcia są ciekawe, inne niż zwykłe lekcje. Szczególnie te podczas ferii."
Zajęcia prowadzą wolontariusze programu „PROJEKTOR - wolontariat studencki”, dla których jest to wspaniały sposób na sprawdzenie swoich umiejętności pracy z dziećmi, przekazywania wiedzy, działania w grupie oraz rozwoju osobistego. To także możliwość wyjazdu bez ponoszenia żadnych kosztów – szkoła zagwarantuje nocleg oraz wyżywienie, natomiast PROJEKTOR pokryje koszty realizacji projektu (koszty podróży i materiałów edukacyjnych). Jest to rewelacyjna przygoda! Opowiadają o tym wolontariuszki Projektora Marta Morgiel i Katarzyna Brzózka „Dla nas bardzo ciekawym doświadczeniem okazała się wizyta w bibliotece Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, ponieważ jesteśmy absolwentkami Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa. Mogłyśmy sprawdzić jak ciekawie oprowadzać dzieci między regałami oraz zachęcić do korzystania z bibliotek. Dzieciom bardzo podobały się również doświadczenia chemiczne, które były bardzo interesujące i uczyły je czegoś nowego. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w projekcie.”

Zarówno dla wolontariuszy, jak i dzieci ważna jest również atmosfera oraz więź, która powstaje między nimi podczas tych kilku dni. Tak właśnie wspomina swój ostatni projekt feryjny nasz wolontariusz z Rzeszowa Mateusz Mokrzycki: "To był nasz kolejny wyjątkowy projekt. Wyjątkowy z racji, że czekała na nas dotąd niepoznana młodzież z pozytywną energiąi ogromem chęci do współpracy! Dzieciaki z Zespołu Szkół w Sarzynie pokochały przygotowane zajęcia, a w wolontariuszach dostrzegli bratnie dusze. Całe zajęcia przebiegały w doborowej atmosferze, uśmiechu i pozytywnych relacjach".
PF3.png

Jakie korzyści daje udział w projektach feryjnych?

Placówki edukacyjne, zapraszając wolontariuszy PROJEKTORA do przeprowadzenia projektów feryjnych, zyskują atrakcyjny sposób spędzania wolnego czasu i świetną alternatywę dla półkolonii w swojej miejscowości i okolicach. O korzyściach współpracy
z programem „PROJEKTOR – wolontariat studencki” opowiada Sławomir Szczęsny z Centrum Kultury w Opolu Lubelskim – „Opolskie Centrum Kultury może zorganizować czas dla grupy dzieciaków, który zostanie spożytkowany na przekazywanie im wiedzy i kompetencji w ciekawy i nietuzinkowy sposób. Dzieci tą wiedzę przyswajają, świetnie się przy tym bawiąc. Rodzice są pewni, że ich pociechy są pod dobrą opieką i nauczą się czegoś pożytecznego. Studenci przyjeżdżając do naszego miasta, poznają ciekawe miejsca, zwiedzają, korzystają ze wszystkiego, co oferuje nasza placówka. Jako Szkolny Opiekun Programu staram się urozmaicić pobyt wolontariuszy o wyjazdy w nietypowe, a warte zobaczenia rejony. Dzięki temu pokazuję, że Lubelszczyzna nie jest nudna i warto do nas wrócić. Takie powroty zdarzają się ciągle. Nigdy nie zdążyliśmy pokazać studentom wszystkiego w jeden tydzień. Każdy projekt to przygoda. Tak dla studenta, jak dla dzieci i Szkolnego Opiekuna.”

Jak wziąć udział w projektach feryjnych?

Zapraszamy studentów wszystkich kierunków z całej Polski do dołączenia do Projektora, a także szkoły zainteresowane przyjęciem wolontariuszy i realizacją u siebie takich zajęć. Wszystkie informacje można znaleźć na stronie programu „PROJEKTOR – wolontariat studencki” -  http://projektor.org.pl/strefa-wolontariusza/projekty-feryjne/ lub kontaktując się z biurem Programu: 81 534 78 93 lub biuro@projektor.org.pl.
Ferie_za_darmo.png

ZaProjektuj ferie na Podkarpaciu!