• Press Kit
ZaProjektuj swoje wakacje!

ZaProjektuj swoje wakacje!

Już po raz trzynasty program „PROJEKTOR – wolontariat studencki” zorganizował projekty wakacyjne w całej Polsce. Z naszej oferty skorzystało 81 szkół, które przyjęły do siebie naszych wolontariuszy. Studenci-wolontariusze zrealizowali 267 projektów wakacyjnych, w których uczestniczyło ponad 2 500 uczniów.

Kto może skorzystać z projektów wakacyjnych?

Projekty wakacyjne skierowane są do uczniów szkół z miejscowości poniżej 20 tys. mieszkańców. Wiele placówek oświatowych korzysta z możliwości jaką daje Projektor już od lat. Dzieci z ogromną chęcią uczestniczą w zajęciach realizowanych przez wolontariuszy, które prowadzone są na zasadzie półkolonii. Nie muszą wyjeżdżać poza swoje miejsce zamieszkania, by móc wziąć udział w ciekawych, niepowtarzalnych i różnorodnych zajęciach. A tematyka realizowanych projektów jest bardzo szeroka: ekologia, plastyka, gry planszowe, kryminalistyka, chemia czy komunikacja interpersonalna, a także zajęcia sportowe. Dzięki temu rośnie zainteresowanie udziałem w takich warsztatach. Wspomina o tym Szkolny Opiekun Programu z Opolskiego Centrum Kultury Sławomir Szczęsny: „Stawiamy przede wszystkim na to, aby zajęcia były atrakcyjne dla dzieciaków. Im bardziej nietypowy temat tym lepiej. Wszystko opiera się o to, aby przekazać młodym ludziom wiedzę. Czasami taką, której na co dzień nie zdobędą w szkole. Zyskują na tym wszystkie strony.”

W Projektorze wszyscy zyskują!

Projekty wakacyjne prowadzone są przez studentów – wolontariuszy programu „PROJEKTOR – wolontariat studencki”. Polegają one na stałym pobycie wolontariuszy w wybranej przez nich placówce edukacyjnej w celu realizacji zajęć z uczniami. Czas trwania takiego projektu to 5 kolejnych dni roboczych po 5 godzin lekcyjnych dziennie. Nasi wolontariusze są twórcami swoich działań! Samodzielnie wybierają placówki, które odwiedzą, na podstawie własnych pomysłów przygotowują scenariusz i materiały potrzebne do zajęć, a także je przeprowadzają i dokumentują.
Realizacja projektów w ramach Projektora to dla nich świetna okazja do sprawdzenia i rozbudowania wielu umiejętności, m.in. zarządzania projektem, czasem, czy zespołem, pracy z uczniami oraz pracy w grupie, a także doskonalenia komunikacji, organizacji, czy odpowiedzialności, co ogromnie zwiększa ich konkurencyjność na rynku pracy oraz pomaga w stawianiu pierwszych kroków w budowaniu swojej kariery.  Świadczyć o tym mogą słowa studentki z Gdańska - Martyny, która realizowała swój pierwszy projekt wakacyjny: “Projekt ten nauczył nas elastyczności, pracy z dziećmi, które nie zawsze są grzeczne oraz zarządzania.” Potwierdzają to również studentki z Lublina, Ola i Ania, które swój pierwszy projekt zrobiły w Makowie Podhalańskim: “Poza podziałem obowiązków nauczyłyśmy się wprowadzania dyscypliny czy adekwatnej reakcji na potrzeby i propozycje dzieci. (...) Bardzo się cieszymy, że mogłyśmy spędzić czas w tak uroczym miejscu jak Maków Podhalański i przeprowadzić projekt, który z pewnością był świetną okazją do nabrania doświadczenia w naszym przyszłym zawodzie”.
Projekty wakacyjne to dla studenta także świetna okazja do wyjazdu bez ponoszenia żadnych kosztów – placówka gwarantuje nocleg oraz wyżywienie, natomiast PROJEKTOR pokrywa koszty realizacji projektu (koszty podróży i materiałów edukacyjnych). Jest to rewelacyjna przygoda!

Poznaj metodę Sport Stackingu z PROJEKTOREM

Program "PROJEKTOR- wolontariat studencki" przygotował dla studentów wyjątkową ofertę wzięcia udziału w bezpłatnym szkoleniu z animacji grupy za pomocą Sport Stackingu. Dowiedz się czym jest Sport Stacking, poznaj jego podstawowe zasady i sekwencje. A przede wszystkim zyskaj umiejętność wykorzystania tej metody w prowadzeniu warsztatów i wpisz to do swojego CV!