ZaProjektuj się na działanie!

Od początku 2017 roku studenci - wolontariusze Programu „PROJEKTOR – wolontariat studencki” zrealizowali już 1633 projekty edukacyjne! Warsztaty odbyły się w 305 szkołach z różnych regionów Polski. Wzięło w nich udział 16 330 uczniów.

Wolontariat to nie lada wyzwanie!

To prawda. Jednak wolontariusze Projektora świetnie potrafią pogodzić swoje studia, czy pracę z realizacją projektów edukacyjnych. Nie trzeba dużo, by móc dać coś od siebie innym i  podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami z uczniami, a dodatkowo zdobyć nowe doświadczenie. Projekt systematyczny to tylko 3 spotkania w szkole po 2 godziny lekcyjne w czasie do 2 do 4 tygodni. Jak widać, nie zajmuje to dużo czasu, a daje wiele korzyści. Opowiada o tym Paulina Król, studentka z Lublina: „Bardzo miło i ciepło zostaliśmy przyjęci przez szkołę, dyrektora, nauczycieli no i przez dzieciaki. Widać, że dzieci cieszyły się na nasz przyjazd, chętnie brały udział w zajęciach, które im oferowaliśmy. W Projektorze poznałam wiele ciekawych osób z fajnymi zainteresowaniami i pasjami, którymi chętnie dzielą się z innymi. Każdy jest otwarty na pomoc drugiej osobie, jest przyjazna atmosfera.”
Zajęcia to dla studentów-wolontariuszy także wspaniały sposób na sprawdzenie i udoskonalenie swoich umiejętności pracy z dziećmi, przekazywania wiedzy, działania w grupie oraz rozwoju osobistego. Dzięki nowym doświadczeniom studenci zyskują większą atrakcyjność na rynku pracy. Dodatkowo PROJEKTOR pokrywa koszty realizacji projektu (koszty podróży i materiałów edukacyjnych). Jest to rewelacyjna przygoda! Świadczą o tym słowa wolontariuszki Eweliny Szuby z Lublina „Co osiągnęłam dzięki Projektorowi? Poznałam wspaniałych, pozytywnie zakręconych ludzi, z którymi człowiek nigdy się nie nudzi. Tak naprawdę to oni, jak również dzieci, wpłynęli na mnie i na to, jaka teraz jestem. Dzięki Projektorowi zmieniłam się  – z cichej i wyalienowanej dziewczyny, stałam się odważną, pewną siebie i pozytywnie zakręconą osobą. W końcu przestałam się bać, poznałam swoje słabe i mocne strony. Teraz wiem kim chcę być i co chcę robić za kilka lat. Dzięki niemu również przekonałam się do wolontariatu i zaczęłam się angażować w innych organizacjach. Mogę śmiało powiedzieć, że studia nigdy by mi nie dały takiego doświadczenia, takiej pewności siebie i takich umiejętności jak Projektor.”

Dla kogo działamy?

Projekty realizowane przez wolontariuszy Projektora skierowane są do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z miejscowości poniżej 20 tys. mieszkańców. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w zajęcia dodatkowych poza standardowymi lekcjami, szczególnie że w wielu miejscowościach i wsiach oferta takich zajęć jest znikoma. Tematyka projektów jest bardzo różnorodna, m.in.: ekologia, plastyka, gry planszowe, kryminalistyka, chemia czy komunikacja interpersonalna, a scenariusz zależy od kreatywności wolontariuszy. Studenci bardzo doceniają tę koncepcję, o czym wspomina wolontariuszka Ewelina: „Podoba mi się w Projektorze to, że każde zajęcia są inne. Trzeba wymyślać coś nowego, niebanalnego. Coś takiego co zainteresuje słuchaczy. Zawsze, po każdym projekcie, największą satysfakcją są uśmiechy dzieci – wtedy wiem, że udało mi się je uszczęśliwić  i spowodować, że choć na chwilkę nie musiały myśleć o szkolnych obowiązkach.”

Zapraszamy studentów wszystkich kierunków z całej Polski, a także szkoły zainteresowane realizacją projektów edukacyjnych u siebie, do zaangażowania się w Program Projektor. Można dołączyć do Nas na stronie www.app.projektor.org.pl.